dimarts, 25 de gener del 2011

Acitivitat 2 - Itinerari 3

Activitat 2
Ja heu vist que en gairebé 1000 anys d'història que té Montserrat, han passat moltes coses i molt diferents. Però n'hi ha una que forma part de la història més recent: les festes de l'Entronització de la Mare de Déu que se celebraren el 1947.
A la Biblioteca teniu una crònica de l'esdeveniment, però de segur que la gent gran que viu a prop vostre se'n recorda d'alguna cosa ; i són una font d'informació històrica important.
Feu d'historiadors i pregunteu a tothom qui pugueu. Segur que, entre tots, fareu un bon resum del què va passar. Aprendreu la història de primera mà.


12 comentaris:

  1. L'entronització de la mare de Déu de Montserrat:

    L’entronització de la mare de Déu de Montserrat va ser el primer moviment de reconciliació cívica després de la guerra civil espanyola a Catalunya. La iniciativa de construir un tron digne per a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat finançada mitjançant aportacions populars va sorgir el 1944. Com que la iniciativa fou un èxit, l'abat de Montserrat Aureli Maria Escarré i Jané, va permetre la creació d'una comissió de seglars, anomenada Comissió Abat Oliba, per tal d'organitzar unes festes per a l'entronització.

    ResponElimina
  2. L’Entronització de la Mare de Déu de Montserrat

    Les festes de l'Entronització de la Mare de Déu de Montserrat de 1947 són considerades el primer moviment de reconciliació cívica després de la guerra civil espanyola a Catalunya, ja que hi participaren entre 70.000 i 100.000 persones. 75 anys de patronatge de la Mare de Déu de Montserrat (1958).
    La iniciativa de construir un tron digne per a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat finançada mitjançant aportacions populars va sorgir el 1944.
    Inicialment es va preveure per al 8 de setembre de 1946, però finalment foren ajornades fins al 27 d'abril del 1947 a causa de la complexitat en les obres de col•locació del tron.
    La Comissió, formada per un centenar de persones, va repartir nombrosos fulletons volants en català, ja que la censura no els va permetre editar un butlletí en català.

    ResponElimina
  3. El 27 d'abril de 1947 la imatge de la Mare de Déu de Montserrat fou col.locada al tron-estoig que una ampla campanya popular havia fet possible. L'any 1947 Catalunya es trobava encara commocionada per la desfeta i la repressió. Era un poble vençut i dividit. Així Montserrat tornaria a esdevenir el símbol de la unitat del poble català.
    I va arribar el dia 27 d'abril de 1947. Unes cent mil persones s'aplegaven a Montserrat, enfervorides. Tot hi respirava catalanitat i una religiositat oberta. Fins i tot la bandera catalana, tot i que il.legalment, presidí la festa des d'un dels cims propers.

    Laura i Guillem 6è

    ResponElimina
  4. L’entronització de la imatge de la mare de Déu.

    Les festes de l'Entronització de la Mare de Déu de Montserrat de 1947 són considerades el primer moviment de reconciliació cívica després de la guerra civil espanyola a Catalunya, ja que hi participaren entre 70.000 i 100.000 persones. La iniciativa de construir un tron digne per a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat finançada mitjançant aportacions populars va sorgir el 1944.Inicialment es va preveure per al 8 de setembre de 1946, però finalment foren ajornades fins al 27 d'abril del 1947 a causa de la complexitat en les obres de col•locació del tron.

    ResponElimina
  5. El 27 d'abril de 1947 la Mare de Déu de Montserrat fou col•locada al tron-estoig gràcies a una campanya popular. Fou una diada inoblidable, i van anar milers i milers de catalans que van donar la significació d'una esperançada represa de tantes coses que havien quedat esborrades per l'esclat de la guerra civil del 1936 i per les seves tràgiques conseqüències, durant els anys de la guerra com durant els primers temps de la dura postguerra. L'any 1947 Catalunya es trobava encara afectada per la repressió. Era un poble vençut i dividit. Fou en aquesta situació que l'abat Escarré digué la idea de fer per a la Mare de Déu de Montserrat un nou tron. Volia que fos una àmplia mobilització popular a l'entorn de Montserrat, oberta de tot el poble català, de la reconciliació nacional i de la germanor. Així Montserrat tornaria a esdevenir el símbol de la unitat del poble català.

    ResponElimina
  6. •El 27 d’ abril de 1947 la Mare de Déu de Montserrat va ser col•locada al tron-estoig. Aquest acte memorable i van participar milers de catalans van donar la seva esperança per recuperar les coses que havien perdut a la gerra civi l’any 1936. L’any 1947 la gent encara estava afectada per la gerra. L’abat Escarré va tenir la idea de fabricar un nou tron per la Mare de Déu de Montserrat. Montserrat tornaria a ser el símbol de la unitat del poble català. L’abat Escarré va crear la “Comissió Abat Oliba” estava formada per persones amb diferents maneres de pensar i d’estaments diversos. Les joies i altres objectes de valor van facilitar el projecte de la realització d’un nou tron. El dia 27 d’abril del 1947 van fer les primeres ofrenes a la Mare de Déu de Montserrat.

    Cristina i Neus.

    ResponElimina
  7. Hola José espero k estigui be.
    són considerades el primer moviment de reconciliació cívica després de la guerra civil espanyola a Catalunya, ja que hi participaren entre 70.000 i 100.000 persones A l’any 1947 la imatge de la Mare de Déu de Montserrat fou col•locada al tron. Catalunya es trobava commocionada per la desfeta i la repressió. Era un poble vençut i dividit. en aquesta situació l'abat Escarré llançà la idea de fer a la Mare de Déu de Montserrat un nou tron, ofrena del poble de Catalunya. Volia que fos una àmplia mobilització popular a l'entorn de Montserrat, de tot el poble català, sota el signe de reconciliació nacional i de germanor.El dia 27 d’abril de l’any 1947 unes cent mil persones s'aplegaven a Montserrat. la bandera catalana també presidí la festa tot i que il•legalment des d’un cim proper. Fou una diada a la qual van donar la significació d'una esperançada represa de tantes coses que havien quedat estroncades per l'esclat de la guerra civil i per les seves tràgiques conseqüències, durant els anys mateixos de la guerra i durant primers temps de postguerra.

    Alba li

    ResponElimina
  8. El 27 d'abril de 1947 la Mare de Déu de Montserrat fou col•locada al tron-estoig que una ampla campanya popular havia fet possible. Fou una diada memorable, milers de catalans van donar la significació d'una esperançada represa de tantes coses que havien quedat estroncades per l'esclat de la guerra civil del 1936 i per les seves conseqüències. L'any 1947 Catalunya es trobava encara commocionada per la desfeta i la repressió. Era un poble vençut i dividit. En aquesta situació Escarré llançà la idea de fer per a la Mare de Déu de Montserrat un nou tron, ofrena del poble de Catalunya. Volia una àmplia mobilització popular a l'entorn de Montserrat, oberta de tot el poble català, sota el signe de la catalanitat,. Així Montserrat tornaria a esdevenir el símbol de la unitat del poble català.
    Per assolir aquest objectiu, Escarré creà la "Comissió Abat Oliba", formada per persones d'ideologies i d'estaments diversos, d'acord amb l'esperit de reconciliació que havia de presidir les festes. L'aportació de joies i objectes de valor per a la realització material del tron depassà llargament les previsions i permeté de donar molta més volada al projecte. Una forma participació foren els pelegrinatges peu. Va arribar el dia 27 d'abril de 1947. Cent mil persones s'aplegaven a Montserrat, enfervorides. Tot hi respirava catalanitat i una religiositat oberta. Fins i tot la bandera catalana, tot i que il•legalment, presidí la festa des d'un dels cims propers.

    ResponElimina
  9. El 27 d'abril de 1947 la Mare de Déu de Montserrat fou col•locada al tron-estoig que una ampla campanya popular havia fet possible. Fou una diada memorable, milers de catalans van donar la significació d'una esperançada represa de tantes coses que havien quedat estroncades per l'esclat de la guerra civil del 1936 i per les seves conseqüències. L'any 1947 Catalunya es trobava encara commocionada per la desfeta i la repressió. Era un poble vençut i dividit. En aquesta situació Escarré llançà la idea de fer per a la Mare de Déu de Montserrat un nou tron, ofrena del poble de Catalunya. Volia una àmplia mobilització popular a l'entorn de Montserrat, oberta de tot el poble català, sota el signe de la catalanitat,. Així Montserrat tornaria a esdevenir el símbol de la unitat del poble català.
    Per assolir aquest objectiu, Escarré creà la "Comissió Abat Oliba", formada per persones d'ideologies i d'estaments diversos, d'acord amb l'esperit de reconciliació que havia de presidir les festes. L'aportació de joies i objectes de valor per a la realització material del tron depassà llargament les previsions i permeté de donar molta més volada al projecte. Una forma participació foren els pelegrinatges peu. Va arribar el dia 27 d'abril de 1947. Cent mil persones s'aplegaven a Montserrat, enfervorides. Tot hi respirava catalanitat i una religiositat oberta. Fins i tot la bandera catalana, tot i que il•legalment, presidí la festa des d'un dels cims propers.


    melania i alex

    ResponElimina
  10. Hola, per fi ho puc penjar, espero que estiqui bé:

    L'ENTRONITZACIÓ DE LA IMATGE DE LA MARE DE DÉU
    La imatge de la Mare de Déu de Montserrat va ser col.locada al tron-estoig el 27 d'abril de 1947. Una diada memorable celebrada pels catalans que va donar la significació d'una esperançada represa de l'esclat de la guerra civil. Dia que hi va haver una àmplia mobilització del poble català a l'entorn de Montserrat, signe de la catalanitat Montserrat tornaria a esdevenir el símbol de la unitat del poble català.
    A l’abat Escarré se li acudí fer per a la Mare de Déu de Montserrat un nou tron.
    El senyor abat Escarré ideà la "Comissió Abat Oliba", formada per persones ideològiques i d'estaments diversos.
    L'aportació dels devots van ser joies, que van utilitzar per fer el, una altra participació va ser la gran cantitat de preregrins que anaven a peu i l’última, la Vetlla de Santa Maria.
    El dia 27 d'abril de 1947 l’ambient de les cent mil persones a Montserrat era de catalanitat entre altres coses. Com no podia ser diferent, en un dels cims més propers hi havia una bandera catalana, encara que il• legalment, presidint aquell important acte.

    good bye

    ResponElimina
  11. Ja tenim el trebnall:
    L'ENTRONITZACIÓ DE LA IMATGE DE LA MARE DE DÉU
    La imatge de la Mare de Déu de Montserrat va ser col.locada al tron-estoig el 27 d'abril de 1947. Una diada memorable celebrada pels catalans que va donar la significació d'una esperançada represa de l'esclat de la guerra civil. Dia que hi va haver una àmplia mobilització del poble català a l'entorn de Montserrat, signe de la catalanitat Montserrat tornaria a esdevenir el símbol de la unitat del poble català.
    A l’abat Escarré se li acudí fer per a la Mare de Déu de Montserrat un nou tron.
    El senyor abat Escarré ideà la "Comissió Abat Oliba", formada per persones ideològiques i d'estaments diversos.
    L'aportació dels devots van ser joies, que van utilitzar per fer el, una altra participació va ser la gran cantitat de preregrins que anaven a peu i l’última, la Vetlla de Santa Maria.
    El dia 27 d'abril de 1947 l’ambient de les cent mil persones a Montserrat era de catalanitat entre altres coses. Com no podia ser diferent, en un dels cims més propers hi havia una bandera catalana, encara que il•legalment, presidint aquell important acte.

    Sandra i Xavi
    Adéu

    ResponElimina
  12. HOLA JOSE,

    El 27 d’abril de 1947 es va celebrar l’entronament de la mare de Déu de Montserrat. Fou col•locada en un tron-estoig en el lloc on ara la podem trobar. Van acudir més de cent mil persones. Va ser una festa important per Montserrat.

    Roger i Ignasi

    ResponElimina